Op deze pagina leest u het gepubliceerde nieuws wat betrekking heeft op Vereniging Oude Haven Drimmelen. 

Door te scrollen leest u eerder gepubliceerd nieuws.

Februari 2021 - Publicatie Gemeente Drimmelen

Herinrichting Oude Haven Drimmelen en omgeving

 

Aanleiding

Na het besluit om de ruimtelijke kwaliteit van de Oude Haven in Drimmelen te verbeteren is in juni 2018 gestart met het maken van een ontwerp voor de openbare ruimte van de Oude Haven, aangevuld met een ontwerp voor het parkeerterrein aan de Dorpsstraat/Biesboschweg en het parkje in Drimmelen. Dat eerste ontwerp is op maandag 17 juni 2019 door de gemeente gepresenteerd tijdens een bewonersavond. De aanwezigen hebben uitgebreid gereageerd op de voorstellen. Veel van de voorstellen zijn verwerkt in de uiteindelijke plannen.

Voortgang

Het parkeerterrein is nu aangelegd en de “rotonde”, die geen rotonde was, (op het kruispunt van de verbindingsweg Biesboschweg – Dorpsstraat) is verwijderd en vervangen door een overzichtelijke T-splitsing. Nu komen twee volgende onderdelen aan de orde:

  • Het Parkje
  • De Wandelpromenade – Havenkade laaggelegen

De Wandelpromenade – Havenkade laaggelegen

De Wandelpromenade – Havenkade laaggelegen vormt de kern van het nieuwe ontwerp en geeft de grootste kwaliteitsimpuls aan de Oude Haven. Deze promenade omarmt het openbare deel van de Oude Haven en verbindt de voorzieningen in de Oude Haven met elkaar. Het versterkt de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de (verhuur)bedrijven, de horecagelegenheden en de steigers van de Vereniging Oude Haven.

Wandelpromenade
De promenade wordt uitgevoerd in dezelfde natuursteen als in de Herengracht, met gladde stenen in de loper en ongezaagde stenen aan weerszijden. Dit levert een rustig beeld op met een mooie nuancering. Langs de Wandelpromenade komen aan de waterkant lantaarnpalen die hetzelfde zijn als de klassieke lantaarnpalen aan de Herengracht en Dorpsstraat in Drimmelen. Op diverse locaties aan de Wandelpromenade komen zitbanken, gemaakt van de houten steigerpalen.

Op nadrukkelijk verzoek van de bewoners komt er geen derde trap over de dijk naar de Oude Haven. De bestaande trappen worden vervangen door trappen van cortenstaal.

Autovrij
De Wandelpromenade is autovrij en biedt ruimte en gelegenheid voor terrassen bij de horecagelegenheden. Dat vergroot de verblijfskwaliteit en aantrekkelijkheid van de Oude Haven. Voor het autovrij maken van de Wandelpromenade brengen we een neerklapbare ‘driehoek’ aan in de verharding bij botenverhuur Diepstraten.

Havenkade laaggelegen
De Havenkade laaggelegen (richting de firma Zijlmans) is een erftoegangsweg, die diverse bedrijven ontsluit. Deze weg krijgt een functionele inrichting. De Havenkade laaggelegen krijgt in de herinrichting duidelijk herkenbare parkeervakken, zodat er ook gehandhaafd kan worden.

Technisch ontwerp van de Wandelpromenade - Havenkade laaggelegen

 

Toelichting bij bovenstaande pdf:

  • Vergroten van de tekening tot 50% verbetert de leesbaarheid; ook schuiven met de cursor verbetert de leesbaarheid.
  • Uiterst rechts ligt de Havenkade – laaggelegen. In de bestrating liggen 12 parkeervakken. De schuine gele strepen geven de plaatsen aan die vrij moeten blijven om de poorten van de hekken te kunnen openen.
  • Op het brede deel van de Havenkade komen nieuwe parkeervakken en de nieuwe trap van cortenstaal naar het parkeerterrein aan de Biesboschweg.
  • Op de tekening van het brede deel van de Havenkade staan diverse bruine balken getekend: dit zijn banken gemaakt van oude meerpalen.
  • Rond de haven ligt de Wandelpromenade. Deze loopt van Café Robbie, via café Van den Diepstraten naar grand café ’t Voske. Het deel langs de Biesboschweg wordt later aangelegd.
  • Links op de tekening zijn ook bruine balken getekend, dit zijn houten zitelementen die worden bevestigd op een betonnen rand langs de Havenkade.
  • De gebakken klinkers die nu in de Havenkade liggen, worden hergebruikt.

Oktober 2018 - Artikel BN De Stem

nieuws

Oude haven van Drimmelen kan straks weer 75 jaar mee

DRIMMELEN - Groot materieel is gearriveerd in de oude haven van Drimmelen. Noodzakelijk voor heel groot onderhoud. De steigers zijn al verlegd. De kades gaan op de schop. De betonnen damwanden moeten plaatsmaken voor staal.

 

De haven moet er minimaal weer 75 jaar tegenaan kunnen, vertelt John Knaap van uitvoerder Gebr. de Leeuw uit Oosterhout. Dat is de eis die de gemeente, als opdrachtgever, stelt. Want de gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid van en in de haven. 

 

De renovatie van de kade is hard nodig, legt Knaap uit. ,,De betonnen damwanden, die de kade tegenhouden, inclusief de verankering, zijn op leeftijd. Het is zelfs zo erg dat de grond onder het wegdek langzaam in het water zakt. De kade helt naar het water over, dat zie je als er een schip aan ligt. Daarom is er al een maximaal gewicht gesteld aan zwaar verkeer op de rand van de kade. "

 

De nieuwe constructie wordt op dezelfde plaats aangebracht. Het aantal parkeerplaatsen wordt uit gebreid, door een aantal bolders,  waar vroeger schepen aan lagen, te verwijderen. De parkeervakken worden opnieuw ingedeeld.

 

Het werk in Drimmelen zal nog een paar weken in beslag nemen. 

 

De werkzaamheden aan de kades van de oude haven in Drimmelen zijn onderdeel van een project om in heel de gemeente Drimmelen de kades en damwanden veilig te houden. In Terheijden zijn ze al opgeknapt. In Lage Zwaluwe duurt het werk aan eerst de binnen- en dan de buitenhaven tot en met november. 

 

 

 



Maart 2018 - Publicatie Gemeente Drimmelen

Verkoop water Oude Haven Drimmelen afgerond

De gemeente en het bestuur van de watersportvereniging Oude Haven in Drimmelen hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van water, steigers en talud. Dat betekent dat de verkoop van het water in de oude haven van Drimmelen rond is. Wethouder John van Oosterhout is “trots en blij dat de partijen het eens zijn geworden”.

 

In april 2016 besloot de gemeenteraad tot verkoop van het water in de Oude Haven aan huurders van dat water. Het gaat om acht bedrijven en een vereniging. De raad wilde dat binnen vijf jaar al het water was verkocht.

Niet voor commerciële ligplaatsen

De nieuwe eigenaren mogen het gekochte water niet gebruiken voor het aanbieden van commerciële ligplaatsen. Ook mogen zij het gekochte water niet verhuren of verkopen om commerciële ligplaatsen te realiseren. De gemeente heeft dit vastgelegd in de koopovereenkomst. De Oude Haven is vooral een toeristisch- recreatieve haven, met verhuur van boten en ruimte voor watergebonden bedrijvigheid. In de Nieuwe Haven zijn genoeg commerciële ligplaatsen.